Leke tedavisi, genellikle belirli hastanelerde, kliniklerde ve uzman dermatologların şahsi kliniklerinde uygulanmaktadır. Leke tedavileri, ciltteki lekenin boyutuna ve yüzünüzün yapısına göre değişiklik göstermektedir. Bu tedaviler, üst üste yapılmak yerine ayda bir uygulanan seanslarla gerçekleştirilir. 6 ile 10 seans arasında bir uygulama mümkündür. Lekeler çoğunlukla güneşin maruz kaldığı yüz bölgesinde oluşur. Cilde gönderilen lazer ışığı, sorunlu bölge üzerinde çalışarak dokulara zarar vermeden lekelerin tedavisini sağlar. Deride leke problemi, toplumumuzda sıkça rastlanan ve dış görünüşte fiziksel bir problem yaratmamakla birlikte, psikolojik olarak sorunlara neden olabilmektedir. Lekeler, derinin pigmentlerinde oluşan lezyonlardır. Cildimizin açık ya da koyu renkte olmasını, deride bulunan melanin pigmentleri sağlar. Bazı bölgelerde artış sağlayarak bu renk değişikliğinin görünen bölgelerde olması kişiyi rahatsız edebilir. Melanin pigmenti cilt lekesi oluşturmuşsa, bunun çeşitli sebepleri vardır:
Melazma isimli lekeler ise alın, göz çevresi ve çoğunlukla yanaklarda oluşum gösterir. Sebepleri ise hormonal değişiklikler, yaşlanma, gebelik, güneşin zararlı ışınları ve doğum kontrol ilaçlarının kullanımıdır. Lazer Teknolojisi ve Leke Tedavisi Lazer, yoğunlaştırılmış ışık demetidir. Işığın dalga boyutu, renkli ya da renksiz olmasına neden olur. Dalga boyutu, ışığın hedefini belirler. Leke tedavisinde kullanılan lazerlerin hedefi melanin pigmentleri olduğu için normal hücreler tarafından tutulmaz ve hücreler zarar görmez. Günümüzde gelişen teknoloji ile son yirmi yılda daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Lazer ışığı kullanılarak tek seansta yok edilen lekeler olmakla birlikte, bazı lekeler iki ya da üç seansta yok edilebilmektedir. Lazer tedavisinin önemli bir yan etkisi yoktur. Enfeksiyon ve yara çok fazla görülmez. Sonuç itibariyle, lazer tüm ciltlerde görülen leke tedavisinde kullanılabilmektedir. Lazer öncesi özel bir hazırlık ve lazer esnasında anestezi gerekmez. Uygulanan bölgede ağrı ve özel bir hassasiyet oluşmadığı için günlük yaşam fonksiyonlarına kişi dönebilir. Lazer ışığı kullanılarak normal dokular zarar görmeden lekeler azaltılabilir ve yok edilebilir. Lekeli bölgeler yüzeysel ve derin olmak üzere ikiye ayrılır. Çiller, kahverengi yaşlılık lekeleri, sütlü kahve lekesi ve güneş lekeleri lazerle tedavi edilebilmektedir. Doğum lekeleri ise derin dalgalı lazer ışınları ile tedavi edilir. Lazerle ışık enerjisinin ısı enerjisine dönüşmesi sağlanır ve lekeli bölgeler tedavi edilir. Üstelik lazer tedavisi ile kolajen üretimi uyarılır. Lazer ile Leke Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir? Lazer tedavisi görenler, güneş ışığına maruz kaldıklarında lekelerde düzelme görülmemekle birlikte artış da olabilir. Ayrıca, lazer tedavisi uygulanacak bölgelerin güneşten veya bronzlaştıran losyonlar tarafından bronzlaşmamış olması gerekmektedir. Bronzlaşmış bölgelere uygulanan lazer ışınları, ciltte bazı yan etkilere sebebiyet verebilir. Mevcut problemin artmaması için güneş koruma faktörlü kremler kullanılması ve güneşin yoğun olduğu zamanlarda örtücü kıyafetlerle ek önlemler alınabilir. Ayrıca, cilt bakımı yapılması ve alkol içermeyen ürünler kullanılması tavsiye edilir. Lazer tedavisi sonrasında ciltte hafif kızarıklıklar ve hassasiyet olabilir, ancak bu durum genellikle kısa sürelidir ve zamanla geçer. Bu nedenle, lazer ile leke tedavisi güvenli ve etkili bir yöntem olarak kabul edilmektedir. |
Ecemiş
12 Temmuz 2024 CumaLazer ile leke tedavisi yaptırmış olanlar, tedavi sonrası güneşe çıktığında lekelerde artış yaşadınız mı? Ayrıca, lazerden sonra cildinizde herhangi bir hassasiyet veya kızarıklık oldu mu? Tedavi sırasında anestezi gerekmediğini söylemişsiniz, bu durum tedavi sırasında rahatsızlık hissine neden oldu mu?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Ecemiş,
Lazer ile leke tedavisi yaptırmış biri olarak deneyimlerimi paylaşabilirim. Tedavi sonrasında güneşe çıktığımda lekelerde artış yaşamadım, ancak doktorumun tavsiyesine uyarak güneş koruyucu krem kullanmaya özen gösterdim. Bu, leke tedavisi sonrası oldukça önemli bir adım; aksi takdirde lekelerde artış yaşanabilir.
Lazer uygulamasından sonra cildimde hafif bir kızarıklık ve hassasiyet oldu, fakat bu durum birkaç gün içinde geçti. Tedavi sırasında anestezi gerekmedi, ancak hafif bir rahatsızlık hissi yaşadım; bu, herkesin ağrı eşiğine göre değişebilir. Genel olarak, tedavi sonrası cilt bakımına dikkat etmek ve güneşten korunmak oldukça önemlidir.
Umarım deneyimlerim sana yardımcı olur.
Sevgiler,