Lazerle Göz Tedavisi
24 Temmuz 2024

Lazerle Göz Tedavisi


Lazerle göz tedavisi, göz hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Göz hastalıklarında farklı lazer teknolojileri tercih edilmektedir. Toplumda en fazla kullanılan lazerle göz tedavisi, halk arasında göz çizdirme olarak bilinen ve excimer lazerle yapılan operasyonlardır. Bu tür lazer tedavilerinde miyop, hipermetrop ve astigmat tedavisi rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Lasik operasyonları, excimer lazerle yapılan ve gözlük ve lenslerden kurtulma olanağı sağlayan bir tedavi yöntemidir. Üstelik ağrısız ve hızlı bir şekilde gözlüksüz görme imkanı sunar. Tedavi sırasında damlayla uyuşturulan gözün dışındaki şeffaf doku, yani kornea tabakası yüzeyinden flep denilen ince bir tabaka kaldırılır, gözdeki kusur lazer ışınıyla kornea tabakası tekrar şekillendirilir ve flep yeniden eski konumuna yerleştirilir. Hastalarda bu şekilde yapılan lazerle göz tedavisi sonrasında dikişsiz bir şekilde iyileşme sağlanır.

Allegretto lasik tekniği kullanılarak yapılan lazerle göz tedavisinde operasyondan sonra gözlerde hafif batma, sulanma gibi etkiler olabilir. Ancak 2-3 saat içinde bu etkiler geçer. İyileşmenin hızlanması ve enfeksiyon oluşmaması için göz damlaları kullanılır. Hastalar bundan sonra gözlüksüz bir yaşama merhaba derler.

Wavefront lazerle göz operasyonlarının dışında gözlükten kurtulmak için yüzey tedavisi teknikleri de kullanılabilir. Bu şekilde kullanılan lazerler yine excimer lazer cihazıdır. Bu tedavilerde flep oluşturulmaz, epitel hücrelerin temizlenmesinden sonra lazer tedavisiyle kornea yüzeyinde düzeltme yapılır. Bu yöntemle lazerle göz tedavisi daha çok korneası ince olan hastalara uygulanır. Bu tedavi gözde 1-2 gün ağrıya neden olabilir. Hastalardaki görme bulanıklığı da birkaç hafta devam eder.

Lazerle Göz Tedavisi Uygun Adaylara Yapılmalıdır

  • Lazerle göz tedavisi açısından en uygun adaylar 18-55 yaş arasında olan kişilerdir. Küçük yaştakilerin göz gelişimi tamamlanmadığı için 18 yaşından önce göz tedavisinin lazerle yapılması uygun değildir. 55 yaşın üzerinde ise gözde doğal mercek sertleşmekte ve katarakt gelişimi başlamaktadır. Lazerle göz tedavisi katarakt gelişiminde etkili olmaz.
  • Lasik ameliyatı 40 yaşın üstündekilere uygulanırsa, okumada yakın gözlüğe gereksinim duyabilirler.
  • Gözlük derecesi hipermetrop ve astigmat olanlar için 4 dereceye kadar, miyop olanlar içinse 8 dereceye kadar olan hastalar lazerle göz tedavisi için uygundur. Bunun üzerindeki derecelerde başarılı olunması açısından göz içi lens implantasyon cerrahisi uygulanmalıdır.
  • Lazerle göz tedavisi gözde kornea tabakasına uygulanır. Bu nedenle kornea tabakasının kalınlığı ve yüzey haritasının düzgün olması lazerle tedavide önemlidir.
  • Genetik ya da doğumsal kornea hastası olan kişilere lazerle göz tedavisi önerilmez. Aynı şekilde gebe kadınlara ve emziren annelere de tavsiye edilmez.
  • Adaylarda gözlük numarasının son bir yılda değişmemesi ve aktif göz enfeksiyonunun olmaması gerekir. Ayrıca hastaların göz uçuğu geçirmemiş olması gerekir. Çünkü lazerle göz tedavisi göz uçuğu tekrarına neden olabilir.
  • Hastaların tedaviden gerçekçi beklentileri olmalı, riskleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmalıdır.
  • Romatoid artrit, sjogren sendromu, lupus gibi romatizmal hastalıkları bulunan kişilere, kuru göz sendromu hastalarına lazerle göz tedavisi önerilmez.
  • Katarakt, glokom, keratokonus gibi retina ve göz siniri hastalıkları olanlar için uygun bir tedavi değildir. Şeker hastalarında da iyileşme döneminde bazı sorunlar yaşanabilir. Önceden göz ameliyatı geçirmiş ya da göz yaralanması yaşamış kişiler de lazerle göz ameliyatına uygun olmayabilir. Ayrıca göz tembelliğini de lazerle düzeltmek mümkün olmaz, ancak gözlükten kurtulmaya yardımcı olabilir. Fakat göz kusurundan kaynaklanan göz tembelliği olursa, ancak gözlükle olduğu gibi görme olanağı elde edilebilir.

Lazerle Göz Tedavisi Riskleri Nelerdir?

Göz hastalıklarında lazer tedavisi yaklaşık 20 yıldır uygulanmaktadır. Bu tedavilerde ulaşılan sonuç teknolojiye, göz yapısına ve operasyonu yapan cerraha göre farklılık gösterebilir.

Lazerle göz tedavisi yapılan gözlerde göz kuruluğu belirtileri olabilir. Bu nedenle hastaların 3-4 ay süreyle suni göz yaşı damlası kullanması gerekir. Nadiren bu durum kalıcı olabilir.

Lazerle göz tedavisinin amacı gözlük ve lenslerden kurtulmaktır. Bazen hastalarda biraz göz kusuru kalabilir. Kornea kalınlığı uygun olursa, hastalarda ikinci defa lazer tedavisi gerekebilir.

Göz bebeği geniş olanlarda tedaviden sonra ışıklarda dağılma, yansıma gibi sorunlar olabilir.

Lazerle göz tedavisi kornea tabakasına uygulanır. Kornea kalınlığı yeterli olmazsa, hastalarda korneada incelme sorunu yaşanabilir. Böyle durumlarda kornea nakli, UV ışın tedavisi, gaz geçiren kontakt lensler gibi tedaviler gerekebilir.

Cerrahi operasyonlardaki gibi enfeksiyon riski olabilir. Bu nedenle tedavide kullanılan malzemeler sterilize edilmeli, her hastada farklı malzeme kullanılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lazer Çatlak Tedavisi

Lazer Çatlak Tedavisi

Çil Lazer Tedavisi

Çil Lazer Tedavisi

Çatlak Tedavisi Lazer

Çatlak Tedavisi Lazer

Popüler İçerikler

Lazerle Leke Tedavisi

Lazerle Leke Tedavisi

Akne Lazer Tedavisi

Akne Lazer Tedavisi

Editörün Seçtiği

Lazer Tedavisi

Lazer Tedavisi

İlginizi Çekebilir

Sivilce Lazer Tedavisi

Sivilce Lazer Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lazer ile Leke Tedavisi

Lazer ile Leke Tedavisi

Bel Fıtığı Lazer Tedavisi

Bel Fıtığı Lazer Tedavisi

Perianal Fistül Lazer Tedavisi

Perianal Fistül Lazer Tedavisi

Excimer Lazer Tedavisi

Excimer Lazer Tedavisi

Cilt Lazer Tedavisi Belirtileri ve Tedavisi

Cilt Lazer Tedavisi Belirtileri ve Tedavisi