Lazerle göz tedavisi, göz hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Göz hastalıklarında farklı lazer teknolojileri tercih edilmektedir. Toplumda en fazla kullanılan lazerle göz tedavisi, halk arasında göz çizdirme olarak bilinen ve excimer lazerle yapılan operasyonlardır. Bu tür lazer tedavilerinde miyop, hipermetrop ve astigmat tedavisi rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Lasik operasyonları, excimer lazerle yapılan ve gözlük ve lenslerden kurtulma olanağı sağlayan bir tedavi yöntemidir. Üstelik ağrısız ve hızlı bir şekilde gözlüksüz görme imkanı sunar. Tedavi sırasında damlayla uyuşturulan gözün dışındaki şeffaf doku, yani kornea tabakası yüzeyinden flep denilen ince bir tabaka kaldırılır, gözdeki kusur lazer ışınıyla kornea tabakası tekrar şekillendirilir ve flep yeniden eski konumuna yerleştirilir. Hastalarda bu şekilde yapılan lazerle göz tedavisi sonrasında dikişsiz bir şekilde iyileşme sağlanır. Allegretto lasik tekniği kullanılarak yapılan lazerle göz tedavisinde operasyondan sonra gözlerde hafif batma, sulanma gibi etkiler olabilir. Ancak 2-3 saat içinde bu etkiler geçer. İyileşmenin hızlanması ve enfeksiyon oluşmaması için göz damlaları kullanılır. Hastalar bundan sonra gözlüksüz bir yaşama merhaba derler. Wavefront lazerle göz operasyonlarının dışında gözlükten kurtulmak için yüzey tedavisi teknikleri de kullanılabilir. Bu şekilde kullanılan lazerler yine excimer lazer cihazıdır. Bu tedavilerde flep oluşturulmaz, epitel hücrelerin temizlenmesinden sonra lazer tedavisiyle kornea yüzeyinde düzeltme yapılır. Bu yöntemle lazerle göz tedavisi daha çok korneası ince olan hastalara uygulanır. Bu tedavi gözde 1-2 gün ağrıya neden olabilir. Hastalardaki görme bulanıklığı da birkaç hafta devam eder. Lazerle Göz Tedavisi Uygun Adaylara Yapılmalıdır
Lazerle Göz Tedavisi Riskleri Nelerdir? Göz hastalıklarında lazer tedavisi yaklaşık 20 yıldır uygulanmaktadır. Bu tedavilerde ulaşılan sonuç teknolojiye, göz yapısına ve operasyonu yapan cerraha göre farklılık gösterebilir. Lazerle göz tedavisi yapılan gözlerde göz kuruluğu belirtileri olabilir. Bu nedenle hastaların 3-4 ay süreyle suni göz yaşı damlası kullanması gerekir. Nadiren bu durum kalıcı olabilir. Lazerle göz tedavisinin amacı gözlük ve lenslerden kurtulmaktır. Bazen hastalarda biraz göz kusuru kalabilir. Kornea kalınlığı uygun olursa, hastalarda ikinci defa lazer tedavisi gerekebilir. Göz bebeği geniş olanlarda tedaviden sonra ışıklarda dağılma, yansıma gibi sorunlar olabilir. Lazerle göz tedavisi kornea tabakasına uygulanır. Kornea kalınlığı yeterli olmazsa, hastalarda korneada incelme sorunu yaşanabilir. Böyle durumlarda kornea nakli, UV ışın tedavisi, gaz geçiren kontakt lensler gibi tedaviler gerekebilir. Cerrahi operasyonlardaki gibi enfeksiyon riski olabilir. Bu nedenle tedavide kullanılan malzemeler sterilize edilmeli, her hastada farklı malzeme kullanılmalıdır. |
Havva Hatun
04 Ağustos 2024 PazarLazerle göz tedavisi sonrası gözde hafif batma ve sulanma yaşayan oldu mu? Bu etkiler ne kadar sürede geçiyor? Tedaviden sonra suni göz yaşı damlası kullanmak gerekli mi?
Cevap yazAdmin
04 Ağustos 2024 PazarMerhaba Havva Hatun,
Lazerle göz tedavisi sonrasında hafif batma ve sulanma gibi şikayetler oldukça yaygındır ve bu etkiler genellikle birkaç gün ila bir hafta içinde geçer. Tedavi sonrasında gözlerin iyileşme sürecinde rahatsızlık hissetmeniz normaldir.
Suni Göz Yaşı Damlası kullanımı ise genellikle doktorlar tarafından önerilir. Bu damlalar, gözlerinizi nemli tutarak rahatlamanıza yardımcı olabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Doktorunuzun önerdiği sıklıkta kullanmanız önemlidir.
Eğer belirtileriniz uzun süre devam ederse ya da şiddetlenirse, mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Geçmiş olsun dilerim!